Linedanser

En svær balancegang

Umiddelbart er det jo lidt en selvfølgelighed, da vi ikke er så smaddergode til at fordøje vores mad uden tarme. Og det er måske netop det – at det er så selvfølgeligt inde i mit hoved – der får kastet mig ud i dette for andre grænseoverskridende emne gang på gang.

En af mine venner påpegede forleden, mens vi sad og spiste brunch, at jeg på en eller anden måde altid fik bragt emnet “tarme” op hver gang vi sad og spiste. Og det er på utrolig mange måder, både om vores fordøjelse, hele vores enzym- og hormonsystem, der er forbundet med vores tarme, folk jeg kender der er blevet opereret i tarmene, anekdoter fra dengang jeg havde anatomiøvelser på Landbohøjskolen*, eller bare min videnskabelige tilgang til det vegetariske mantra at kød ikke hører til i vores tarme (hvilket det jo gør, hvorpå jeg straks giver mig i kast med detaljeret at beskrive vores tandsæt, enzymapparat, sammensætning af tyk- og tyndtarm, osv. osv.).

Jeg brød vist ud i latter, for det var ikke mange dage siden min far sagde noget tilsvarende hen over en familiefødselsdagsmiddag – så det er tilsyneladende et særligt talent, jeg har for at nedkalde akut spisevægring hos resten af det spisende selskab.

Foto: internettet

Nu er det absolut aldrig min mening at nedkalde madlede hos andre, men jeg kommer til det gang på gang, fordi jeg ikke forbinder snak om tarme og fordøjelse med noget klamt. Tværtimod, så er det bare et af mine yndlings-nørde-emner, fordi jeg synes det er så pissespændende! Tænk at vi har så kompleks en biokemi indbygget i dette vort jordiske hylster, der så specifikt kan målrette makromolekyler mod proteinstrukturer, således at de nedbrydes til peptider, og siden aminosyrer, der kan optages over tarmepithelet – eller så fantastisk en feedbackmekanisme, der måler vores blodsukker og indstiller hormonproduktionen herefter, afhængigt af hvilken type kulhydrater, vi spiser! Og vidste du forresten at der er et helt hvidt, tyktflydende fedtlag i blodet kort efter vi har guffet en Big Mac menu? Nej? Nå, men det er der – og det kommer jeg altså til at fortælle om når jeg sidder sammen med andre og spiser, for hvad munden er fuld af …

Nå, men hvad gør man så for at eliminere sin begejstring for vores fordøjelsessystem hen over maden? Jeg må jo finde på andre nørdeemner, der er mindst lige så spændende, som fx bændelormens livscyklus med koen som mellemvært, eller hvor mange leverparasitter der må være i en svinelever, der skal bruges til leverpostej. Eller har du et bedre forslag?

Til gengæld bliver jeg IKKE en af dem, der kommer til at snacke sprødristede melorme fredag aften til Disney Sjov, og jeg kommer nok heller ikke hjem fra vildmarken efter 14 dage på ristede græshopper. Velbekomme!

Foto: internettet

* Landbohøjskolen: Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (KVL), som det hed fra 1856 – 2007. Nu opslugt af grådige KU (Københavns Universitet).

2 thoughts on “Intet måltid uden tarme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *